Vätskeersättning viktigt för barn och äldre

Alla kan bidra av en hälsosam vätskebalans – men särskilt viktigt blir harmoni för de som är mest utsatta. Barn och gamla har av naturen känsligare vätskebalans, samtidigt som det är svårare för dessa grupper att tillgodose behovet av dricksvatten och mineraler. Ju yngre barnet är, desto känsligare är det för vätskebrist.

 

Ha nära till hands

Även om alla föräldrar bör ha vätskeersättning för sina barn nära till hands, blir det alltså extra viktigt för dig som har yngre barn eller spädbarn i hemmet.

Den snabba tillförseln av stabiliserande ämnen (som dessutom kan vara smaksatt, en inte helt oviktig faktor för stora eller små som är lite petiga med intaget) gör att vätskeersättning blir en smidig resurs för hälsa och välmående. Det är också ett kosttillskott där doseringen, om än viktig, är både enkel och tacksam.

Du behöver med andra ord inte stressa upp dig över frågan: “Hur ofta kan jag eller mitt barn ta vätskeersättning?”, eftersom kroppen själv tar hand om eventuellt överflöd. Det som inte används skickas helt enkelt ut ur kroppen den naturliga vägen.
Med sunt förnuft i bakfickan blir devisen, särskilt i varma och intensiva perioder: hellre lite för ofta än för sällan. Samtidigt ska inte tillskott betraktas som en genväg till att inte behöva dricka vätska, eller att enbart konsumera vätskeersättning istället för vatten.
Faktum kvarstår dock att enbart vatten inte tillför alla ämnen och värden som vätskeersättning erbjuder, bland annat de salter du förlorar i svett. Med varmare klimat följer en ökad transpiration, och även en härlig dag på stranden kan snabbt leda till brist av essentiella mikroämnen – även om du är noggrann med att pytsa i dig vatten med jämna mellanrum. Det är här som vätskeersättning för barn, vuxna och äldre kommer till sin rätt i modern medicinsk vetenskap; förmågan att med minimalt arbete styra tillbaka balansen (eller bibehålla den), även när våra yttre omständigheter förändras snabbt.

Ser vi kroppen ur ett större sammanhang bygger vätskebalansen från grunden. Tillräckligt med vätska främjar organens funktioner, tillåter föda och essentiella ämnen att brytas ner korrekt, smörjer och mjukgör. Precis som ett husbygge eller renovering kräver kroppen ett flöde av stabila resurser; beståndsdelar som fyller på depåer av socker, salter och mikroämnen som justerar kroppens pH-värde. Med sunda värden undviker vuxna och barn negativa konsekvenser av vätskebrist: trötthet, huvudvärk, muntorrhet (med sämre andedräkt som tråkig bieffekt), nedsatt mag- och tarmfunktion, risk för håravfall, försämrad hälsa för tänder och naglar samt ett härjat yttre.